Preberite, kako lahko ortopedske poškodbe preprečite, zdravite in kaj vse lahko naredite za hitrejše in boljše okrevanje.

Kaj spada med njih?

Ortopedske poškodbe noga

Med ortopedske poškodbe prištevamo ne le športne poškodbe, ampak tudi degenerativne, prirojene, onkološke in druge bolj klasične poškodbe. Mednje uvrščamo obrabe sklepov (hrbtenice, kolkov, kolen, ramen…), preobremenitve sklepov (vnetje karpalnega kanala), skolioze, hernije, nestabilno hrbtenico, revmatoidna obolenja, rak na kosteh…

Najpogostejše ortopedske poškodbe, ki jih v fizioterapiji največ obravnavamo so:

Kdaj nastanejo ortopedske poškodbe?

Vzroki za nastanek ortopedskih poškodb so torej zelo različni. Mednje sodijo:

 • preobremenitev sklepa zaradi dolgo trajajočih pritiskov,

 • ponavljajoči se gibi,

 • degenerativni dejavniki,

 • dedni in prirojeni dejavniki, pri katerih gre lahko za slab kostni material,

 • avtoimune bolezni,

 • onkološki dejavniki.

Kako ortopedske poškodbe preprečujemo?

Ortopedske poškodbe do določene mere lahko preprečimo, seveda pa je veliko odvisno od vzroka nastanka. Tako kot pri ostalih poškodbah ima tudi tukaj veliko vlogo fizična oz. telesna pripravljenost, teža in sam način življenja – zdrav življenjski slog.

Tako recimo za obrabo kolčnega sklepa ni razlog prekomerna telesna teža, je pa prav gotovo to dejavnik, ki vpliva na hitrejše napredovanje obrabe in večje težave.

V nekaterih primerih veliko stvari lahko rešimo konzervativno in preprečimo najhujše – kirurški poseg. V določenih primerih pa se operaciji ne moremo izogniti.

Zelo pomembno, da se na sam poseg pripravimo in skušamo iti na operacijo čim bolj fizično pripravljeni, saj bo le tako lahko naše okrevanje po operaciji boljše, hitrejše in uspešnejše. (Leja Meglič mag.)

Kako jih zdravi fizioterapija?

Pri podjetju Fiziogib se preventiva posveča predvsem pridobivanju dobre mišične moči, vplivamo na stabilnost sklepa in preprečujemo, da bi stresne situacije vplivale na posamezen sklep. Znotraj tega izvajamo tudi tehnike za preprečevanje bolečin, deformacij, ohranjamo gibljivost sklepov… Vplivamo na statiko sklepa, na mehko-tkivne strukture okoli sklepa in tudi drugje po telesu.

Ortopedske poškodbe se s fizioterapijo lahko rehabilitirajo v različnih okoljih in ravno ta raznolikost je prednost do večjih uspešnih rezultatov. Izvaja se lahko v ambučantah, bolnišnicah, zdravstvenih ustanovah, športnih institucijah ali celo na domu tako kot to izvajamo s podjetjem Fiziogib.

Kadar s preventivo nismo uspešni, pride do operacije. Glavna naloga fizioterapije po kirurško obravnavani ortopedski poškodbi je seveda čim večja osamosvojitev in povrnitev funkcionalnega stanja. Tudi v tem primeru ima veliko vlogo zdrav način življenja, telesna teža in seveda fizična pripravljenost pred samim posegom. Osebe, ki so bile že pred operacijo v dobri telesni pripravljenosti, imajo veliko večje možnosti za boljši končni rezultat kot ostali. Seveda pa je cilj naše fizioterapije, da vsak posameznik poskuša doseči maksimalne rezultate.

Kadar gre za akutne ortopedske poškodbe (npr. izpah rame, strganje meniskusa) se s fizioterapjo takoj obvladuje bolečino, oteklino in nato se začne postopna gradnja mišične moči, optimalno gibanje poškodovanega predela telesa tako, da se še vedno ohranja dobra cirkulacija.

Pri kroničnih poškodbah (npr. sindrom karpalnega kanala, teniški komolec) se s pomočjo fizioterapije obvladujejo simptomi na način, da se sestavi rehabilitacijski plan, ki zajema določeno obdobje zdravljenja – lahko tudi do več mesecev. Na podlagi vodstva fizioterapevta se kronične poškodbe lahko popolnoma in uspešno odpravijo.

Pomembna znanja fizioterapevtov

Cilj vsake fizioterapevtske obravnave je izboljšanje stanja, preprečevanje bolečin, osamosvojitev… Pred samim izvajanjem fizioterapije najprej opravimo fizioterapevtsko oceno, ki vključuje meritve (obsege gibljivosti, obseg struktur, meritve mišične moči, funkcionalne naloge, oceno bolečine…). Na podlagi ocen določimo terapijo, ki je individualna in zajema različne terapevtske pristope. Tehnike, ki se jih poslužujemo, vplivajo na kostno-sklepne strukture, mišice, mehko-tkivne strukture, živčevje, fascije (Cyriax, Mulligan, fascialne tehnike, mobilizacija živčevja…). S fizioterapevtsko obravnavo se dosegajo večji obsegi gibov, bolša mišična moč, večja mobilnost in boljša koordinacija (usklajenost) gibov.

Poslužujemo se tudi uporabe aparatur:

 • mišične stimulacije,
 • tens,
 • magnet,
 • ultrazvok,
 • hipervolt,
 • in drugih neinvazivnih pripomočkov (npr. hlajenje, kineziotaping, bandažiranje).

Ortopedske poškodbe lahko v večini primerov uspešno zdravimo tudi s FizioGib fizioterapijo na domu, kar je za pacienta precej bolj priročno, saj je v času poškodbe lahko manj mobilen.

Avtorica članka: diplomirana fizioterapevtka Leja Meglič mag.

Viri

Nancy Lovering. 2023. What is Orthopedic Physical Therapy? https://www.forbes.com/health/body/orthopedic-physical-therapy/.

Rebecca Joy Stanborough, MFA. 2020. How Can Orthopedic Physical Therapy Help you? https://www.healthline.com/health/orthopedic-physical-therapy.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor