Preberite, kako lahko ortopedske poškodbe preprečite, zdravite in kaj vse lahko naredite za hitrejše in boljše okrevanje.

Kaj spada med njih?

Ortopedske poškodbe noga

K ortopedskim poškodbam poleg športnih poškodb prištevamo tudi degenerativne, prirojene, onkološke in druge bolj klasične poškodbe. Mednje uvrščamo obrabe sklepov (hrbtenice, kolkov, kolen, ramen…), preobremenitve sklepov (vnetje karpalnega kanala), skolioze, hernije, nestabilno hrbtenico, revmatoidna obolenja, rak na kosteh…

Kdaj nastanejo ortopedske poškodbe?

Vzroki za nastanek ortopedskih poškodb so torej zelo različni. Mednje sodijo:

 • preobremenitev sklepa zaradi dolgo trajajočih pritiskov,
 • ponavljajoči se gibi,
 • degenerativni dejavniki,
 • dedni in prirojeni dejavniki, pri katerih gre lahko za slab kostni material,
 • avtoimune bolezni,
 • onkološki dejavniki.

Kako ortopedske poškodbe preprečujemo

Sem sam kriv za obrabo kolka? Bi lahko to kako preprečil?

Ortopedske poškodbe do določene mere lahko preprečimo, seveda pa je veliko odvisno od vzroka nastanka. Tako kot pri ostalih poškodbah ima tudi tukaj veliko vlogo fizična oz. telesna pripravljenost, teža in sam način življenja – zdrav življenjski slog.

Tako recimo za obrabo kolčnega sklepa ni razlog prekomerna telesna teža, je pa prav gotovo to dejavnik, ki vpliva na hitrejše napredovanje obrabe in večje težave.

V nekaterih primerih veliko stvari lahko rešimo konzervativno in preprečimo najhujše – kirurški poseg. V določenih primerih pa se operaciji ne moremo izogniti.

Zelo pomembno, da se na sam poseg pripravimo in skušamo iti na operacijo čim bolj fizično pripravljeni, saj bo le tako lahko naše okrevanje po operaciji boljše, hitrejše in uspešnejše. (Leja Meglič mag.)

Kako jih zdravi fizioterapija

Pri Fiziogibu se preventiva posveča predvsem pridobivanju dobre mišične moči, vplivamo na stabilnost sklepa in preprečujemo, da bi stresne situacije vplivale na posamezen sklep. Znotraj tega izvajamo tudi tehnike za preprečevanje bolečin, deformacij, ohranjamo gibljivost sklepov… Vplivamo na statiko sklepa, na mehko-tkivne strukture okoli sklepa in tudi drugje po telesu.

Kadar s preventivo nismo uspešni, pride do operacije. Glavna naloga fizioterapije po kirurško obravnavani ortopedski poškodbi je seveda čim večja osamosvojitev in povrnitev funkcionalnega stanja. Tudi v tem primeru ima veliko vlogo zdrav način življenja, telesna teža in seveda fizična pripravljenost pred samim posegom. Osebe, ki so bile že pred operacijo v dobri telesni pripravljenosti, imajo veliko večje možnosti za boljši končni rezultat kot ostali. Seveda pa je cilj naše fizioterapije, da vsak posameznik poskuša doseči maksimalne rezultate.

Pomembna znanja fizioterapevtov

Cilj vsake fizioterapevtske obravnave je izboljšanje stanja, preprečevanje bolečin, osamosvojitev… Pred samim izvajanjem fizioterapije najprej opravimo meritve (obsege gibljivosti, obseg struktur, meritve mišične moči, funkcionalne naloge, oceno bolečine…). Na podlagi ocen določimo terapijo, ki je individualna in zajema različne terapevtske pristope. Tehnike, ki se jih poslužujemo, vplivajo na kostno-sklepne strukture, mišice, mehko-tkivne strukture, živčevje, fascije (Cyriax, Mulligan, fascialne tehnike, mobilizacija živčevja…).

Poslužujemo se tudi uporabe aparatur:

 • mišične stimulacije,
 • tens,
 • magnet,
 • ultrazvok,
 • hipervolt,
 • in drugih neinvazivnih pripomočkov (npr. hlajenje, kineziotaping, bandažiranje).

Ortopedske poškodbe lahko v večini primerov uspešno zdravimo tudi s FizioGib fizioterapijo na domu, kar je za pacienta precej bolj priročno, saj je v času poškodbe lahko manj mobilen.

Diplomirana fizioterapevtka Leja Meglič mag.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor