Poškodbe hrbtenice so pogost pojav v sodobni družbi. Lahko jih uspešno preprečite.  Zakaj nastanejo in kako vam fizioterapija pomaga pri zdravljenju, vam predstavljamo v nadaljevanju.

Hrbtenica je organski sistem, ki znotraj hrbtenjačnega kanala ščiti hrbtenjačo. Hrbtenica je sestavljena iz vretenc in medvretenčnih ploščic, okoljne strukture pa so še vezi in mišice, ki zagotavljajo stabilnost posameznim sklepom in hrbtenici v celoti. Hrbtenica ima tudi nosilno in povezovalno funkcijo. Iz hrbtenjačnega kanala izstopajo živci, ki oživčujejo posamezne dele telesa. Ravno iz razloga anatomije je ključno zavedanje zakaj so poškodbe hrbtenice potrebne takojšnje obravnave pod nadzorom strokovnjakov.

Hrbtenica zagotavlja največ gibanja v vratnem delu in nato v ledvenem delu. V teh delih zato največkrat prihaja do težav, poškodb, bolečin. V prsnem delu je gibanja najmanj, zato so poškodbe v tem delu manj pogoste (uni.dipl.fizio. Leja Meglič mag.).

Pri poškodbi hrbtenice lahko govorimo o izolirani poškodbi vretenc, medvretenčnih ploščic, vezi, malih sklepov ali pa tudi o poškodbah živčevja. Do poškodbe le tega pride, kadar so sile in premiki tako veliki, da pride do poškodbe stisnjenja živčevja.

Vzroki za nastanek poškodbe hrbtenice?

skok v vodo

Do poškodbe, zlomov, izpahov, zdrsov vretenc najpogosteje pride pri:

 • padcih na glavo (skok v prenizko vodo), hrbet (padec z višine, drevesa, strehe…), zadnjico in noge,
 • prometnih nesrečah,
 • športnih aktivnostih,
 • zaradi dolgo trajajočih prisiljenih položajev…

Razlogi pa so lahko tudi notranji:

 • degenerativne spremembe,
 • dedne in prirojene spremembe,
 • avtoimune bolezni,
 • tumorji…

Zelo pogosta poškodba hrbtenice je tako imenovana hernija diska.

Hernija hrbtenice

Hernija

Medvretenčna ploščica med dvema vretencema deluje kot blažilec sil na hrbtenico. Predvsem v ledvenem delu se pogosto pojavijo degenerativne spremembe na medvretenčnih ploščicah in takrat posamezniki omenjajo svoje diagnoze kot ˝imam išias˝. Razlogov za nastanek hernije je več. Najpogostejši med njimi so:

 • staranje in slabša presnova v ploščicah,
 • vse manj vode v ploščicah (ploščica se skrči in postane trda),
 • genetska nagnjenost,
 • dolgotrajna mehanska preobremenitev,
 • življenjski slog (gibanje, prehrana – debelost…)…

Zdrs posamezne ploščice ali pa uničenje njene vsebine lahko pritiska na različne strukture, živčne korenine in to lahko povzroča hude težave. Pri dolgotrajnih pritiskih ali pa velikih silah se korenina lahko tudi poškoduje.

Kako preprečimo poškodbe hrbtenice?

Poškodba hrbtenice pisarna

Poškodbe hrbtenice  do določene mere lahko preprečimo, seveda pa je veliko odvisno od vzroka nastanka. Pri poškodbah, ki so nastale kot posledica  nesreče, je glavni preprečevalec previdnost, kritičnost… Pri ostalih poškodbah, ki so degenerativnega, avtoimunega, bolezenskega, življenjskega vzroka, pa ima tako kot pri ostalih poškodbah tudi tukaj glavno vlogo fizična oz. telesna pripravljenost, teža in sam način življenja – zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje…

Poškodba ledvenega dela hrbtenice

Vsak posameznik se vsaj enkrat v življenju sreča s poškodbo in/ali bolečine hrbtenice predvsem v ledvenem delu. Pogosti razlogi pojava bolečine in s tem poškodbe hrbtenice v ledvenem delu so predvsem nepravilni dvigi težkih bremen, pretirano težko fizično delo, nepravilno preskakovanje ovir  in drugi življenjski dejavniki, ki vodijo do simptomov značilnih za ledveni del hrbtenice.

Kako jih zdravi fizioterapija?

Fizioterapija hrbtenice

V fizioterapiji se preventiva posveča predvsem pridobivanju dobre mišične moči, vplivamo na stabilnost sklepov med vretenci, na hrbtenico v celoti in preprečujemo, da bi stresne situacije vplivale na posamezen sklep. Bistvenega pomena je seveda pravilno poseganje po predmetih, dvigovanje predmetov in obremenjevanje hrbtenice nasploh (aktivnosti, ergonomija pri delu, športu, spanje…). Vse prevečkrat so sile na hrbtenico, zaradi slabe mišične moči trebušnih mišic, mišic nog in zadnjice, prevelike, zato prihaja do poškodb.

Kot se spomnim iz otroštva, so ljudem, ki jih je bolel križ, vedno rekli, da imajo šibke hrbtne mišice. Šele z izkušnjami sem spoznala, da je pravi vzrok največkrat v šibkih trebušnih mišicah, zato imajo pogosto težave s križem tisti ljudje, ki imajo prekomerno težo.

Z izkušnjami sem ugotovila, da je velikokrat bolečina v križu pogojena in hujša zaradi mišičnega krča, otrdelosti v predelu poškodbe. Že s samo sprostitvijo predela velikokrat vplivamo na statiko in bolečino  (uni.dipl.fizio. Leja Meglič mag.).

Kadar do težav že pride in se pojavi bolečina, izvajamo tehnike za preprečevanje, zmanjšanje bolečin, vplivamo na statiko sklepov, na mehko-tkivne strukture okoli sklepov in tudi drugje po telesu.

Preko izboljšanja mišične moči in vplivanja na posamezne strukture sprovociramo  pravilno držo in pravilno izvajanje funkcionalnih aktivnosti, tudi sedenje, stanje, spanje… Kadar s preventivo nismo uspešni, pride do operacije.

Glavna naloga fizioterapije po kirurško obravnavani poškodbi hrbtenice (ne glede na to, kaj je razlog za operacijo hrbtenice) je seveda čim večja osamosvojitev in povrnitev funkcionalnega stanja (uni.dipl.fizio. Leja Meglič mag.).

Pomembna znanja fizioterapevtov

Cilj vsake fizioterapevtske obravnave je izboljšanje stanja, preprečevanje bolečin, osamosvojitev… Pred samim izvajanjem fizioterapije najprej opravimo meritve (obsege gibljivosti, obseg struktur, meritve mišične moči, funkcionalne naloge, oceno bolečine…). Na podlagi ocen določimo terapijo, ki je individualna in zajema različne terapevtske pristope. Tehnike, ki se jih poslužujemo, vplivajo na kostno-sklepne strukture, mišice, mehko-tkivne strukture, živčevje, fascije (Cyriax, Mulligan, fascialne tehnike, mobilizacija živčevja…). Poslužujemo se tudi uporabe aparatur (mišične stimulacije, tens, magnet, ultrazvok, hipervolt) in drugih neinvazivnih pripomočkov (hlajenje, kineziotaping, bandažiranje).

Včasih se pacienti vstrašijo ocenjevanja ali pa so zgroženi nad sposobnostmi, ki jih imajo ob prisotnosti bolečine ali po operaciji. Meritve, ki jih opravimo, so velik motivator in pogosto dobra orientacija za posameznika, v katero smer se mora pomikati (uni.dipl.fizio. Leja Meglič mag.).

Poškodbe hrbtenice uspešno zdravimo tudi s FizioGib fizioterapijo na domu, kar je za pacienta precej bolj priročno, saj je v času poškodbe lahko manj mobilen. Za vas pridemo na dom in kvalitetno obravnavo opravimo v vašem domačem okolju.

Poškodbe hrbtenice in preventiva

Vsekakor se poškodbam hrbtenice lahko izognete z dobrim in kvalitetnim življenjskim stilom, ki zajema vsakodnevno telesno aktivnost. Moč in dobra stabilnost mišic stabilizira hrbtenico in ostale strukture. Vzdrževanje pravilne telesne drže nadzoruje pritisk nad hrbtenico in diske. Vzdrževanje optimalne telesne teže dobro vpliva na pritisk hbtenice in diske, saj v nasprotnem primeru pritisk preide v prekomernost kar pomeni degenerativne spremembe itn.

Poškodbe hrbtenice so eden pogostejših vzrokov za obisk fizioterapije in v podjetju Fiziogib imamo dolgoletne izkušnje s pacienti po poškodbah hrbtenice. V Fiziogibu nudimo strukturirano individualno obravnavo kar na vašem domačem naslovu.

Če se srečujete s podobnimi težavami, smo vam z veseljem na voljo.

Napisala : diplomirana fizioterapevtka Leja Meglič mag.

Viri

Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor