Vas ob vsakem manjšem gibu zbode neprijetna bolečina v komolcu? V nadaljevanju preberite, kako odpraviti teniški komolec! Predstavljamo vam tudi 5 načinov, kako se mu izogniti in stanje ohraniti ali pripeljati nazaj v optimalno funkcionalno gibalnost.

Teniški komolec spada pod tendinitis, kar pomeni vnetje in otekanje kit. Z drugo besedo teniški komolec imenujemo lateralni epikondilitis. Vnetje povzroča bolečino v komolcu in navzdol po roki. Seveda za teniškim komolcem lahko zbolite tudi, če nikoli niste bili na teniškem igrišču. Na nastanek tovrstnega stanja namreč vplivajo ponavljajoči se gibi in prekomerna nenehna aktivnost mišic, ki omogoča gibe prvih treh prstov na roki.

Teniški komolec

Pojavnost teniškega komolca povsem variira, saj se pojavi pri vseh generacijah, a najpogostejši je pri posameznikih od 40. leta starosti naprej.

Stanje se največkrat pojavi v dominantni roki in je 7-krat pogostejše pojavljeno kot golf komolec, ki je medialni epikondilitis.

Anatomija komolca

Komolec predstavlja zapleten sklep, ki ga sestavljajo nadlahtnica, podlahtnica in koželjnica. Preplet živcev v področju komolca je ključen za oživčenje prstov na roki. Živci, ki potujejo v predelu komolca, so radialni, medialni in ulnarni živec.

Teniški komolec se odrazi na narastiščih kit mišic, ki izvajajo gib izteg zapestja. Te mišice se naraščajo na zunanjo stran komolca.

Teniški komolec - anatomija

Mišice, ki iztezajo komolec, so:

 1. extensor carpi radialis brevis,
 2. extensor carpi radialis longus,
 3. extensor digitorum communis.

Mišice v področju teniškega komolca

Kar v 95% primerov se teniški komolec pojavi v kiti mišice extensor carpi radialis brevis. Ker se teniški komolec največkrat pojavi zaradi ponavljajočih se gibov rok, se mišice iztegovalke utrudijo. Ko se mišica utrudi, vlogo aktivnosti prevzame tetiva (kita), kar pomeni tudi prevzem obremenitve. Ravno ta preobremenitev povzroči vnetje tetive, kar je značilno za tendinitis.

Vzroki teniškega komolca

Teniški komolec se razvije počasi in postopoma napreduje v intenzivnejšo bolečino. Ponavljajoči se gibi obremenijo mišice, kite in ostale strukture. Sčasoma se pojavijo mikroskopske raztrganine v tkivu, saj nenehni enaki gibi brez premorov povečajo obremenitev na mišico.

Teniški komolec je lahko posledica:

 • ponavljajočih se gibov, npr. na delovnem mestu,

 • nepravilnega dvigovanja uteži,

 • športa, ki zahteva zmeraj enake gibe (npr. tenis),

 • gibov, ki zahtevajo fino motoriko (npr. slikanje).

Simptomi, ki se pojavijo ob teniškem komolcu:

 • bolečina in občutljivost na dotik na zunanji strani komolca,

 • bolečina v zgornjem in/ali spodnjem delu roke,

 • zmanjšana moč prijema,

 • bolečina pri obračanju in/ali upogibanju roke (npr. obračanje kljuke na vratih),

 • oteklina v predelu komolčnega sklepa.

Vsi simptomi se lahko pojavijo nenadno, a nekateri se odrazijo že, če pride do ostrih bolečin v predelu komolca, takoj po naporni konstantni aktivaciji komolčnih mišic. V primerih hude bolečine, ki ne pojenja, prioritizirajte počitek. Bolečina pogosto seva proti zapestju, zato nadzorovano raztezanje pomembno vpliva na začetno stanje.

Kako se diagnosticira teniški komolec?

Poleg vseh fizičnih testov (npr. ocena mišične moči, gibljivosti), ki jih opravi zdravnik, se diagnoza potrdi še z ultrazvokom (UZ) ali magnetno resonanco (MRI). Najpogosteje uporabljena metoda za potrditev diagnoze teniškega komolca pa ostaja rentgensko slikanje (RTG).

Teniški komolec in pristopi zdravljenja

Dobra stran teniškega komolca je ta, da se v veliki večini primerov pozdravi sam, a to obdobje brez zdravljenja traja bistveno dlje (več mesecev), kot če bi se za zdravljenje odločili skupaj s fizioterapevtom. Na začetni stopnji potrjene diagnoze teniški komolec je potrebno upoštevati čas za počitek. Potrebno je umiriti vzdraženost in nato ponovno vzpostaviti mišično moč, fleksibilnost in vzdržljivost v področju komolca in zapestja.

Fizioterapija za teniški komolec

V sklop zdravjenja pri obravnavi teniškega komolca uvrščamo:

 • hlajenje bolečega predela za zmanjšanje otekline in bolečine,

 • uporabo analgetikov ob hudih bolečinah,

 • fizioterapevtsko obravnavo, ki zajema izvajanje vaj za zmanjšanje togosti in povečanje gibljivosti v sklepu, izvajanje vaj za krepitev in raztezanje mišic ter druge tehnike, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Seveda je vsem cilj čim hitrejša vrnitev v vsakdanja opravila brez bolečin, a to je odvisno od vsakega posameznika in obsega poškodbe. Ne glede na stopnjo poškodbe je pomembno, da z zdravljenjem ne hitite. Fizioterapija je smernica, ki bo uspešno popravila trenutno stanje. Obravnava mora biti izpeljana postopno, nadzorovano in kakovostno. V podjetju FizioGib vam nudimo fizioterapijo kar na domu, kar pomeni, da z našimi pripomočki (elastičnimi trakovi, utežmi, žogami,  pripomočki za fino motoriko rok) pridemo na vaš naslov in vas skozi obravnavo usmerjamo do pravilne izvedbe vaj. Da je vadba kvalitetnejša  vas naučimo uporabljati določene pripomočke za aktiviranje tako površinskih kot globokih mišic v predelu komolca.

Ko boste brez težav upogibali in premikali komolec in ko obremenjevanje roke ter komolca več ne bo moteče, se lahko vrnete k svojim dnevnim opravilom. Ob vrnitvi na delovno mesto, ki zahteva npr. fine motorične gibe, se za obremenitev odločite postopno. Prilagodite delovni proces in predvsem, izogibajte se opravilom, ki izzovejo simptome v komolcu.

Fizioterapija za teniški komolec

Fizioterapija je pri teniškem komolcu izjemno pomembna, če želimo uspeh z rehabilitacijo pod nadzorom strokovnjakov. Med uspešne fizioterapevtske tehnike za zdravljenje teniškega komolca pridejo v poštev:

 • prečna frikcijska masaža,

 • manualne tehnike sklepne mobilizacije z gibanjem,

 • krepitev mišic v področju komolca,

 • raztezanje mišic v področju komolca,

 • uporaba kinezioloških trakov,

 • uporaba kompresijske opornice.

Literatura navaja izjemno uspešne rezultate (zmanjšanje bolečine in vrnitev v optimalno mišično moč) z izvajanjem ekscentričnih vaj pod vodstvom fizioterapevta. Ekscentrične vaje so vse tiste, ki izvedejo ekscentrično kontrakcijo, torej je sila mišice manjša od bremena (uteži). Pod vplivom bremena se torej mišica nadzorovano podaljšuje in obratno se dogaja pri koncentrični kontrakciji, ko se mišica torej krči.

2 primera vaj, ki ju fizioterapevti lahko svetujemo

Stisk zapestja in hkratna izvedba upogiba in iztega zapestja je odlična vaja ne samo za razteg mišic, ampak tudi za odpravo prisotnih bolečin.

Vaja - teniški komolec

Dober primer je na primer vaja vlečenje vrvi, ki ustvari upor, in sila, ki deluje na komolec, izvede kontrakcijo mišic komolca.

Vaja - vlečenje vrvi - teniški komolec

Kako se izogniti teniškemu komolcu?

1. Če med dejavnostjo (npr. v službi) začutite ostro bolečino v predelu komolca, nemudoma prenehajte in opravite raztezne vaje oziroma zamenjajte položaj vsaj za nekaj minut. Če bolečina ne poneha, prenehajte z delom in prioritizirajte počitek.

2. Zmeraj pred intenzivno vadbo poskrbite, da se ogrejete in razgibate vse sklepe v telesu. Raztezanje je ključno, da so mišice pripravljene na obremenitve in gibe, ki niso del naših vsakdanjih vzorcev.

3. Preventivno lahko kupite kompresijski trak za komolec in ga nosite npr. med službenimi obveznostmi, ki zahtevajo dvigovanje in/ali prelaganje težkih predmetov.

4. Ostajajte aktivni, da ohranjate optimalno mišično maso. Z dvigovanjem uteži mišice postanejo močnejše, prožne in odporne na obremenitve.

5. Pomembno je, da uporabljate ustrezne športne pripomočke, ki dodatno zmanjšajo obremenitev podlakti.

Kljub temu da se večina primerov teniškega komolca sama popravi v obdobju med šestimi in dvanajstimi meseci od prve bolečine, je rehabilitacija faktor, ki pospeši celjenje. Pri procesu rehabilitacije je pomembno, da pod vodstvom fizioterapevta izvajate vaje za krepitev mišic, a v zgodnji fazi stanja opustite dodatno obremenjevanje. Fizioterapevti vam svetujemo, kdaj je primerno začeti postopno obremenjevati komolec.

Ali imate teniški komolec?

Če občutite simptome v predelu komolca, ki kažejo na teniški komolec, ali pa je diagnoza že potrjena, nas pokličite in dogovorili se bomo za kakovostno individualno obravnavo, ki jo v podjetju FizioGib fizioterapevti izvajamo kar v udobju vašega doma.

Pritisnite na spodnjo povezavo in nas pokličite ali nam pišite.

Skupaj bomo pogledali stanje in sestavili bomo strukturiran plan za učinkovito rehabilitacijo.

Avtor članka: diplomirana fizioterapevtka Monja Habjanič

Viri

WebMD Editorial Contributors. 2022. Tennis Elbow (Lateral Epicondylitis) https://www.webmd.com/fitness-exercise/tennis-elbow-lateral-epicondylitis.

Leonoir, Hubert, Olivier Mares in Yacine Carlier. 2019. Management of lateral epicondylitis. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877056819302609.

John Orchard in Alex Kountouris. 2011. The management of tennis elbow. https://www.bmj.com/content/342/bmj.d2687.