Tumor se razvije, kadar se celice prehitro razmnožujejo ali pa ne umrejo, ko bi morale, takrat nastane nenormalna masa tkiva. Glede na vrsto so tumorji različnih velikosti, vse od majhnega vozlička do velikega skupka, ki se lahko pojavijo povsod po telesu.

Tumorske celice

Poznamo tri glavne tipe tumorjev:

 1. benigni,

 2. premaligni,

 3. maligni.

1. Veliko primerov tumorjev se pokaže kot benigni. Benigni tumorji niso rakavi. Ne vdrejo v bližnje tkivo in se ne razširijo v druge dele telesa. Ko so enkrat odstranjeni, se običajno ne vrnejo. Lahko pa povzročajo druge težave, če pritiskajo na živce ali krvne žile. Primeri benignih tumorjev: možganski tumor (npr. meningiom), žilni tumor ali t.i. angiom.

2. Premaligni tumorji definirajo celice, ki še niso rakave, a lahko postanejo, zato je spremljanje sprememb ključno. Primer premalignega tumorja je recimo displazija materničnega vratu.

3. Maligni tumorji so rakavi. Celice lahko zrastejo in se razširijo med druge dele telesa. Primeri malignih tumorjev: kostni tumor (npr. osteosarkom), možganski tumor (npr. glioblastom), tumor, ki zajame kožo (ploščatocelični rak kože) itn.

Ni zmeraj jasno, kako se bo tumor obnašal v prihodnosti. Nekateri postanejo premaligni in se kasneje razvijejo v maligne, torej lahko gredo po stopnjah. Ravno iz tega razloga je najbolje spremljati vsako rast. Lahko rastejo hitro in se v procesu, ki ga imenujemo metastaziranje, razširijo na druge dele telesa. Rakave celice, ki se preselijo v druge dele telesa, so enake prvotnim, kar pomeni, da če se na primer pljučni rak razširi v jetra, so rakave celice v jetrih še vedno celice pljučnega raka.

Možgani in tumor

Primeri benignih tumorjev

Adenomi

Adenomi se razvijejo v epitelijskem tkivu, ki pokriva žleze, organe in druge strukture telesa (benigni tumor dojk, jetrni adenomi itd.).

Fibromi

Fibromi so benigni tumorji, ki se lahko razrastejo na vezivnem tkivu katerega koli organa. Pogosti so fibromi maternice, ki povzročajo vaginalne krvavitve, medenične bolečine, urinsko inkontinenco itd.

Hemangiomi

Hemangiomi sodijo v skupino benignih tumorjev in se pojavijo kot znamenja na koži, ki so abnormalnih oblik, ali pa se pojavijo v notranjosti telesa. Pogosto se pojavijo ob rojstvu in izginejo v otroštvu. Hemangiomi običajno ne potrebujejo zdravljenja.

Lipomi

Lipomi so pretežno sestavljeni iz maščobnih celic in se pojavijo v katerikoli starostni skupini. Večinoma so lipomi znani po tem, da so majhni in neboleči na otip. Pogosto se pojavijo na hrbtu, ramenih, rokah, zadnjici in stegnih.

Primeri premalignih tumorjev

Aktinična keratoza

Za aktinično keratozo so značilne luskaste kožne lise. Pogosto se pojavi pri posameznikih s svetlejšo poltjo, tveganje za nastanek pa pospeši tudi prekomerna izpostavljenost soncu.

Displazija materničnega vratu

Pri displaziji materničnega vratu se spremenijo celice, ki obdajajo maternični vrat. Kljub temu, da celice od začetka niso rakave, lahko postanejo od 10 do 30 let kasneje in tako povzročijo raka na materničnem vratu.

Metaplazija pljuč

Tvorbe abnormalnih celic se pojavljajo v bronhijih, ki predstavljajo vstop do pljuč.

Levkoplakija

Pri levkoplakiji pride do belih lis v ustih, ki so sicer neboleče, a so nepravilnih oblik, jih ni mogoče postrgati in odstraniti. Tovrstne obloge je potrebno pod zdravniškim nadzorom spremljati.

Primeri malignih tumorjev

Karcinom

Karcinomi nastanejo iz epitelijskih celic, te so prisotne v koži in tkivu, ki pokriva ali obdaja telesne organe. Karcinomi se lahko pojavijo v želodcu, prostati, trebušni slinavki, pljučih, jetrih itn.

Sarkom

Sarkomi se začnejo razvijati v vezivnem tkivu, kot je to hrustanec, kosti, maščobe in živci. Izvirajo iz celic zunaj kostnega mozga.

Meningiom

Meningiomi so ena najpogostejših vrst možganskih tumorjev.

Tumor zarodnih celic

Tumorji zarodnih celic se razvijejo v celicah, ki proizvajajo spermo in jajčeca. Običajno se pojavijo v jajčnikih ali testisih, lahko pa tudi v področju možganov, trebuhu ali prsih.

Blastom

Tumorji – blastomi nastanejo iz embrionalnega tkiva ali razvijajočih se celic. So veliko pogostejši pri otrocih kot pri odraslih. Lahko povzročajo tumorje v možganih, očesu ali živčnem sistemu.

Vzroki

Tumorji nastanejo zaradi čezmerne rasti celic. Razlogi za to so lahko različni, in sicer poškodbe, toksini iz okolja, okužbe itn.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja, ki povečajo možnost za nastanek tumorja, so:

 • kajenje,
 • (prekomerno) uživanje alkohola,
 • družinska anamneza raka,
 • izpostavljenost rakotvornim snovem,
 • prekomerna telesna teža,

Stres in vpliv na tumor

 • kronični stres,
 • pogoste okužbe.

Simptomi

Glede na to, kje se tumor razvije, zavisijo tudi simptomi. Značilni simptomi so:

 • utrujenost,
 • povišana telesna temperatura ali mrzlica,
 • zmanjšan apetit,
 • nepojasnjena izguba telesne teže,
 • nočno potenje,
 • bolečina.

Tumor in diagnostika

V nekaterih primerih lahko tumor vidimo, ga začutimo, a  nekateri se lahko pokažejo šele pri slikovnih preiskavah (npr. magnetna resonanca). Za določitev vrste tumorja se lahko opravi biopsija. Odvzame se vzorec tkiva, ki ga v laboratoriju strokovnjaki pregledajo pod mikroskopom.

Diagnostika in tumor

Poleg biopsije se lahko opravijo še naslednji testi:

 • test krvne slike,
 • slikovne preiskave, kot so rentgen, CT itn.

Glede na to, ali tumor pritiska na živec ali pa povzroča druge težave, je morda najprej potreben operativni poseg.

Možganski tumor

Možganski tumor je najbolj razširjena vrsta tumorja pri otrocih.

Zgodnja diagnoza je ključna za preprečevanje slabšega nevrološkega izida. Simptomi so lahko nespecifični, nihajo po resnosti in lahko posnemajo druge običajne bolezni, zato je spremljanje vsake spremembe ključno. Možganski tumor se začne razvijati v možganih, kar imenujemo primarni možganski tumor. V nekaterih primerih se lahko razširi v druge dele telesa, kar imenujemo sekundarni ali metastatski možganski tumor.

Možgani in tumor

Simptomi možganskih tumorjev se lahko pojavijo posamično ali v kombinaciji (več simptomov naenkrat). Pogosto simptomi nihajo po jakosti, a umik in nato ponovna ponovitev simptomov ne izvzema možnosti za nastanek možganskega tumorja. Možganski tumorji se različno kažejo pri različnih starostnih skupinah.

Najpogostejši simptomi in znaki se razlikujejo glede na vrsto tumorja. Tumorji v področju možganskega debla se najpogosteje kažejo npr. z nenormalno hojo, a profil simptomov se v času razvijanja spreminja. Simptomi vključujejo tudi epileptične napade, glavobole in/ali nevrološki primanjkljaj. Pojavijo se lahko tudi motnje sluha, spremembe v osebnosti, težave z ravnotežjem, povečan apetit in možno povečanje telesne teže.

Glavobol – najpogostejši simptom pri možganskem tumorju

Pri vsaj polovici ljudi z možganskim tumorjem je glavobol neizogiben simptom in to predvsem v jutranjem času. Če se tumor pojavi v zadnjem delu možganov, je značilen simptom glavobol z bolečino v vratu. V primeru, da se tumor pojavi v sprednjem delu možganov, je h glavobolu pridružena še bolečina v področju oči ali sinusov.

Kako lahko zaustavite tumor ali se mu povsem izognete?

Za zmanjšanje tveganja za nastanek tumorja se je priporočljivo izogibati kajenju, alkoholu in vsem drugim toksinom. Če imate povišano telesno težo, jo znižajte. Prehranjujte se zdravo in ohranjajte telesno aktivnost v vsakdanjiku. Pri spolnih odnosih uporabljajte zaščito in redno poskrbite za higieno telesa.

Izjemno pomemben je pristop razmišljanja in celosten pogled na življenje. Pozitivna mentaliteta pripomore k boljšemu počutju, kar posledično pomeni izogibanje negativnim situacijam in stresnim dogodkom.

Pozitiva pri diagnozi tumor

Zgoraj naštete smernice so vsem poznane, a če jih izvajate kontinuirano ter nadzorovano, bo vaše življenje kvalitetno obravnavano.

Zakaj menimo, da je fizioterapija na domu primerna pri potrjeni diagnozi tumor?

Ker so cilji fizioterapevta lajšanje bolečin, ohranjanje kakovosti življenja, vzdrževanje mišične moči, sklepne gibljivosti itn., je za dobre rezultate ključno tudi počutje posameznika. Počutje pa se vsekakor odrazi bolje, če je oseba v domačem okolju.

V podjetju FizioGib vam nudimo fizioterapijo na domu. Ob kakršnih koli težavah nas pokličite ali izpolnite obrazec in z veseljem vam bomo pomagali.

Fizioterapija pri tumorju

Avtor članka: diplomirana fizioterapevtka Monja Habjanič

Viri

Yvette Brazier in Tom Rush. 2022. What are the different types of tumor? https://www.medicalnewstoday.com/articles/249141.

Shanmugavadivel, Dhurgshaarna, David Walker, Jo-Fen Liu in Sophie Wilne. 2016. HeadSmart: are you brain tumour aware? https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751722215002267.

Cleveland Clinic.  2021. Tumor. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21881-tumor.

Mayo Clinic. 2023. Brain tumor. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/symptoms-causes/syc-20350084.