Lumbago, definiran kot ostra bolečina v spodnjem delu hrbta, je najpogostejši izraz za bolečino v križu. Bolečina je lahko akutna ali kronična oziroma šibka ali močno zbadajoča. Bolečine v tem področju eksponentno naraščajo iz leta v leto. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako zdraviti in odpraviti lumbago za vedno. Fizioterapevtski pristop je prioritetna konzervativna izbira zdravljenja.

Hrbtenica in lumbago

Če se ozremo v telesno držo otrok, lahko zagotovo potrdimo, da je prav vsak otrok gibčen in ima lepo usločeno hrbtenico. Krivine hrbtenice so primerne in gibljivost je na vrhuncu. Z leti se naša drža spremeni v togo, rigidno in nesimetrično naravnano, kar je dodatna možnost za nastanek težav v predelu hrbtenice (npr. lumbago). Vse je pogojeno z načinom življenja. Dogajanje se začne tako rekoč v naši glavi in to se kasneje zrcali na telesni drži – na mišično – skeletnem sistemu. Če smo samozavestni, produktivni, motivirani in oddajamo pozitivo, se to opazi na vzravnani telesni drži. V primeru zategnjenosti, izmučenosti in zgaranosti, se drža upogiba in telo neprestano sili v “krč”. Vse je med seboj povezano, zato je preventiva zdrave hrbtenice optimalna izbira za izogib zategnjene in boleče hrbtenice.

Lumbago – simptomi

Kljub temu, da je na začetku velikokrat težko določiti točen vzrok za bolečino, je pogost faktor fizični napor.   Simptomi za lumbago so naslednji:

 • mravljinčenje v ledvenem delu hrbta, ki lahko izžareva v zadnjico in dol po stegnu,
 • mišična togost v predelu ledvenega dela hrbta,
 • težave pri sklanjanju in nagibanju trupa na strani,
 • intenzivnejša bolečina ob kihanju, kašljanju, smejanju.

Najpogostejši vzroki za lumbago:

 • mišična (pre)napetost,
 • obremenitev hrbteničnih struktur,
 • degenerativne spremembe.

Kateri so najpogostejši dejavniki tveganja za lumbago?

 1. Starost – S starostjo so bolečine v hrbtu vse pogostejše.
 2. Premalo telesne aktivnosti – Tveganje za lumbago se poveča, če je pomanjkanje telesne aktivnosti iz tedna v teden v porastu. Šibkost mišic je pri neaktivnosti neizogibna posledica.
 3. Prekomerna telesna teža – Spodnji del hrbtenice je pri posameznikih, ki imajo prekomerno telesno težo, izjemno obremenjen.
 4. Artritis – Pri posameznikih z različnimi vrstami artritisa je tveganje za lumbago večje. Več o artritisu preberite tukaj.
 5. Nepravilno dvigovanje težjih predmetov – Osebe, ki pri dvigovanju težjih predmetov uporabljajo nepravilno tehniko dvigovanja, na primer prenos teže na hrbet namesto v noge, so bolj nagnjeni k lumbagu.
 6. Kajenje – Kajenje zmanjšuje pretok krvi v hrbtenico in povečuje tveganje za osteoporozo, zato so bolečine v hrbtu pri kadilcih zelo pogoste.

Akutni in kronični lumbago

Akutni lumbago je stanje, ki se pojavi tako rekoč čez noč oziroma povsem nenadno. Je stanje, ko je aktivnost mišic omejena ali bolje rečeno preobremenjena, zato je po navadi prvi pristop pri odpravi akutne bolečine uporaba manualnih tehnik, ki stanje sprostijo, šele nato pride na vrsto gibalna terapija. Pogosto se težave zaznajo pri vsakodnevnih gibih, torej dvigovanju težjih predmetov, sklanjanju in vstajanju iz sedečega položaja.

Kakšna je razlika med lumbagom in išiasom?

Stanji sta si zelo podobni, a vseeno obstaja razlika, ki pripomore k boljšemu ločevanju. Kadar gre za lumbago, je bolečina, ki je prisotna, nenehno v predelu križa, medtem ko pri stanju išiasa bolečina lahko izžareva v spodnji ud in se v območju živca širi vse do prstov in stopala.

Preventiva za lumbago

Z izboljšanjem telesne kondicije, zdravim življenjskim slogom in pravilno telesno držo ter mehaniko, se lahko izognete nelagodju in možnim zapletom v področju ledvenega dela hrbtenice.

Znižajte telesno težo, če je to potrebno. Težje kot je telo (presežek maščobnih celic), večji je pritisk na hrbtenico.

Če imate pretežno sedeče delo, poskrbite za pravilno pozicijo sedenja. Največkrat se lumbago pojavi pri osebah, ki imajo dnevno sedeče delo.

Lumbago in sedeče delo

Stres stopnjuje napetost v mišicah. Mišice postanejo zategnjene in omejujejo gibljivost. Poskrbite za brezstresno življenje.

Lumbago in fizioterapija

Nekontrolirano dvigovanje težkih bremen, sklanjanje, obračanje lahko stanje nedvomno poslabšajo. Že en sunkovit gib lahko povzroči akutno stanje lumbaga. Pri akutnem stanju je nekajdnevni počitek ključen za nadaljevanje strukturiranega plana.

Priporočen plan sestavlja manualno terapijo, specializirane vaje in ogrevanje predela telesa s toplotnimi oblogami. Pri akutnem stanju lumbaga je značilno tudi, da se stanje popravi brez pretiranega truda, a ob nezadostni pozornosti se stanje ponovi.

Fizioterapija pri lumbagu

Najboljša preventiva in metoda rehabilitacije ne samo pri kroničnem stanju, pač pa tudi pri akutnem stanju lumbaga sloni na terapevtski vadbi pod nadzorom strokovnjakov, ki se v vsakdanjik implementira rutinsko. Več raziskav navaja omenjeno metodo, sploh če bolečina traja več kot 12 tednov. V takem primeru je torej vadba prvovrstna izbira za rešitev težav. Različni viri navajajo različne pristope vadb; od joge, McKenzijevega pristopa, skupinske vadbe za hrbtenico do nadzorovane individualne stabilizacijske vadbe, a  ključno vsem je ciljno aktiviranje mišic celotnega trupa (predvsem globokih hrbteničnih mišic). Vadba z aktiviranjem centra telesa povzroča lajšanje bolečine.

Celoten plan se sestavi tako, da se med sabo prepletajo vaje za mišično moč, gibljivost in aerobno kondicijo. Kombinacija vseh komponent se uspešno rezultira pri posameznikih, ki imajo lumbago in druge težave v predelu hrbtenice.

Povečanje mišične moči jedra telesa pomaga pri podpiranju ledvene hrbtenice. Če mišice niso šibke, ni bojazni za ohlapnost vseh drugih struktur. Aerobni del rehabilitacijskega plana poskrbi za povečanje pretoka krvi in hranilnih snovi v mehkih tkivih hrbta, zaradi česar se izboljša proces celjenja. Zmanjša se tudi togost, ki je ena izmed faktorjev za povečanje bolečine v hrbtenici.

Pri specializirani vadbi fizioterapevti dajemo fokus ne le na krepitev mišic, ampak tudi na fleksibilnost, ki pomeni obseg gibanja v sklepu. Fleksibilnost je pomembna, ker izboljšuje sposobnost nemotenega delovanja kinetične verige in na ta način preprečuje poškodbe, ki se lahko zgodijo izven optimalnega obsega gibanja. Fleksibilnost je odvisna tudi od napetosti vezi in kit.

Primeri vaj

1. Nagib medenice je krepilna vaja, ki se izvaja leže na hrbtenici. Kolena so pokrčena in stopali plosko na tleh. Izvede se vlek trebuha proti hrbtenici in ta položaj se zadrži za vsaj 10 sekund.

2. Vaja na vseh štirih, pri kateri se izmenično dviga desna roka in leva noga ter obratno. Noga in roka sta v podaljšku s hrbtenico. S to vajo se krepi jedro telesa, predvsem pa mišica erector spinae.

3. Vaja v položaju “most” se izvede leže na hrbtu s pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh. Počasi in nadzorovano se dvigne zadnjica od tal. Položaj se lahko zadrži za vsaj 10 sekund.

Zgornji trije primeri vaj so le nekateri izmed mnogih. Ko vaje izvajate s strokovnim osebjem, prej dosežete učinek, saj je nadzor nad trajanjem položaja, številom ponovitev itn. striktno določen. Sčasoma se vaje lahko tudi spremenijo v kompleksnejše izvedbe.

Pristop rehabilitacijskega programa za stanje lumbaga se od posameznika do posameznika zelo razlikuje, saj je vse odvisno od vzroka in resnosti primera. Najboljši način za preprečevanje prihodnjih težav je, ko poskrbite, da ste vsakodnevno aktivni in da poleg fizične aktivnosti predhodno poskrbite za optimalno raztezanje telesa. Fizioterapevti v primerih, ko je prisoten lumbago, priporočamo krepitev jedra telesa, ohranjanje pravilne drže in redno raztezanje.  Cilj naše fizioterapevtske obravnave pri stanju lumbago je, da aktiviramo in treniramo mišice, ki obdajajo hrbtenico, da bodo zagotovile boljšo oporo in stabilnost trupa, ki je center telesa. Da boste vzpostavili funkcionalnost telesa, predvsem pa zadostno stabilizacijo trupa, nas kontaktirajte in pripravili vam bomo specializiran plan za izboljšanje vaših težav.

Viri

Gerard Foucher in Francois Pillon. 2018. What is lumbago? https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0515370017304676.

Edward A. Shipton. 2018. Physical Therapy Approaches in the Treatment of Low Back Pain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6251828/.

Rob Dickerman. 2022. Specific Low Back Pain Exercises. https://www.spine-health.com/treatment/physical-therapy/specific-low-back-pain-exercises.