Invalidski voziček je naprava na ročni ali motorni pogon, ki je namenjena predvsem posamezniku z gibalno oviranostjo za premikanje v zaprtih prostorih ali na prostem.

Kakšno vrednost nosi invalidski voziček pri gibalno oviranih osebah?

Invalidski voziček je naprava na ročni ali motorni pogon, ki je namenjena predvsem posamezniku z gibalno oviranostjo za premikanje v zaprtih prostorih ali na prostem in v zaprtih prostorih. Posameznikom z gibalno oviranostjo je treba omogočiti uporabo invalidskih vozičkov in pripomočkov za gibanje na ročni pogon, tj. hodulj, bergel, palic, opornic ali drugih podobnih pripomočkov, namenjenih posameznikom z gibalno oviranostjo na vseh območjih, odprtih za promet pešcev.

Invalidski voziček je eden najpogosteje uporabljenih pripomočkov za spodbujanje mobilnosti in izboljšanje kakovosti življenja oseb, ki imajo težave pri hoji (npr. osebe s poškodbo hrbtenjače, ki ima za posledico kvadriplegijo ali paraplegijo, mišično distrofijo itd.). Mobilnost na invalidskem vozičku uporabnikom odpira možnosti za študij, delo, družbene dejavnosti in dostop do storitev, kot je zdravstvena oskrba. Poleg zagotavljanja mobilnosti ustrezen invalidski voziček koristi tudi fizičnemu zdravju in kakovosti življenja uporabnikov, saj pomaga zmanjšati pogoste težave, kot so preležanine, napredovanje deformacij, ter izboljša dihanje in prebavo.

Možnost uporabe invalidskega vozička je odvisna od posameznikovih potreb in želja. Obstajajo električni ali ročni vozički, ki pridejo v poštev pri naslednjih boleznih:

 • paraliza,

 • mišično-skeletne težave,

 • zlomljene kosti,

 • nevrološke težave,

 • težave z ravnotežjem ali hojo,

 • nezmožnost hoje itd.

Kako izbrati pravilen invalidski voziček?

Zasnova in uporabnost invalidskih vozičkov je ključna za uporabnika. Pomembno je popolno prileganje, saj je od tega odvisna sama drža telesa in udobnost med sedenjem. Pri izbiri optimalnega vozička se tako upoštevajo:

 • telesno stanje,

 • starost,

 • višina telesa,

 • moč mišic,

 • življenjski slog,

 • okolje, v katerem živi posameznik,

 • osebne preference  itd.

Voziček se nato prilagodi glede na vse zgoraj zapisane iztočnice, kar pomeni dodatek naslonjala za roke, noge ipd.

Invalidski voziček in uporaba

Po pridobitvi invladiskega vozička je potrebna pravilna edukacija, ki jo izvedejo strokovni delavci. Posameznik pod strokovnim nadzorom poskusi tudi uporabo na različnih terenih, kot npr. na gladki podlagi, makadamu, ob robnikih itd.

Izvedba fizioterapije pri posamezniku na invalidskem vozičku

Fizioterapevtska obravnava na invalidskem vozičku se prilagodi in izvede na način, da je posamezniku prijetno, varno in udobno. Sestava obravnave zajema predvsem vaje in tehnike za izboljšanje sposobnosti ohranjanja sedečega položaja in sposobnosti upravljanja invalidskega vozička. Potrebno je krepiti mišice hrbta, trebuha in spodnje okončine. Zaradi dolgotrajnega monotonega položaja lahko namreč mišični tonus upade, pojavijo se lahko mišične kontrakture in zmanjšan obseg gibanja. Vse to se s pravilno fizioterapevtsko obravnavo lahko izboljša, vzdržuje in neguje.

V podjetju Fiziogib skrbimo za variacijo različnih stanj, zato nam stik s posamezniki na invalidskih vozičkih tudi ni tuj. Če vas zanima naše delo, pristop in odnos, potem nas kontaktirajte in ne odlašajte z odločitvijo. Z veseljem vam bomo pomagali, da boste usvojili vaš največji možni potencial.

Literatura

Amber Erickson Gabbey. 2016. Wheelchair Prescription. https://www.healthline.com/health/wheelchair-prescription.

Encompass Health. 2022. Defining Rehabilitation. What therapy might look like in a wheelchair. https://encompasshealth.com/inpatient-rehabilitation/resources-and-education/defining-rehab-wheelchair.