Fizioterapija je zdravstvena smer, ki se ukvarja z zdravljenjem in rehabilitacijo različnih telesnih stanj, poškodb in motenj. Z različnimi metodami, tehnikami in pristopi se ciljno izboljša in/ali vzdržuje stanje. V nadaljevanju vam predstavljamo, kaj je fizioterapija in kako vam pomaga, da se vrnete v svojo optimalno funkcionalnost.

Kdaj se odločiti za fizioterapijo?

Kadar želite izboljšati svojo mišično moč, vzdržljivost in vsesplošno funkcionalnost telesa, je fizioterapija prava odločitev. Izbrani fizioterapevt vedno na začetku s testi, palpiranjem (tipanjem) in inspekcijo oceni stanje (fizioterapevtska ocena), ki da informacijo o tem, katere tehnike in metode so primerne za sestavo učinkovitega rehabilitacijskega plana. Fizioterapija bo uspešno izvedena, ko bo rehabilitacijski plan z vsakim srečanjem prilagojen, progresivno stopnjevan in fokusiran na pacienta.

Fizioterapija – vrste

Fizioterapevti se lahko usmerijo v različna področja in na izbranem področju s popolnim fokusom delujejo kvalitetno.

Vrste fizioterapije:

 • ortopedska,
 • nevrološka,
 • pediatrična,
 • geriatrična,
 • dermatološka,
 • fizioterapija za ženske,
 • kardiopulmonalna,
 • športna.

Ortopedska fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za zdravljenje težav na mišično – skeletnem nivoju.

Ortopedska fizioterapija

Nevrološka fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za zdravljenje težav s centralnim in perifernim živčnim sistemom.

Nevrofizioterapija

Pediatrična fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za zdravljenje težav pri razvoju otrok.

Pediatrična fizioterapija

Geriatrična fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za zdravljenje težav pri starostnikih.

Geriatrična fizioterapija

Dermatološka fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za zdravljenje posameznikov, ki imajo težave s kožo.

Dermatološka fizioterapija

Fizioterapija za ženske – fizioterapevtska obravnava se sestavi za težave pred nosečnostjo, med njo, po njej itd.

Fizioterapija za ženske

Kardiopulmonalna fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za posameznike s težavami, povezanimi z dihalno funkcijo, srcem in ožiljem.

Respiratorna fizioterapija

Športna fizioterapija – fizioterapevtska obravnava se sestavi za rekreativne in profesionalne športnike.

Športna fizioterapija

Fizioterapija zdravi tako akutna kot kronična stanja. V mnogih primerih velja za konzevativen pristop obravnave.

Tehnike, metode in pristopi fizioterapije

Fizioterapevti v rehabilitacijski proces vključujemo prilagojene izbore tehnik, metod in pristopov. V nadaljevanju predstavljamo primere, ki so na voljo za kvalitetno fizioterapevtsko obravnavo.

Manualna terapija

Manualna terapija je lahko zelo učinkovita pri stanjih, kot so bolečine v vratu, hrbtu, ramenih, športnih poškodbah, artritisu itn. Manualna terapija vključuje miofascialna sproščanja in druge ročne sprostitvene tehnike, raztezanje in mobilizacijo mehkih tkiv.

Mobilizacija sklepov

Pri tovrstni tehniki fizioterapevt nadzorovano premika sklepe, tako da se izboljšuje gibljivost in elastičnost. Mobilizacija sklepov je možna pasivno (fizioterapevt izvaja gib), aktivno (pacient izvaja gib) ali aktivno – asistirano (fizioterapevt pomaga pri izvajanju giba).

Manipulacija sklepov

Pri manipulaciji sklepov gre za hitro, natančno in kontrolirano tehniko, ki se uporablja za premik sklepov preko optimalnega obsega gibanja. Manipulacija sklepov pride v poštev v primerih blokad in disfunkcij v področju sklepa.

Mobilizacija mehkih tkiv

S pritiskom in raztezanjem se pri mobilizaciji mehkih tkiv deluje na mišice, vezi, tetive in fascije. S tem se sprosti napetost, zmanjša se bolečina, izboljša se gibljivost in pospeši se celjenje.

Fizioterapevtske naprave

 • TENS (transkutana električna živčna stimulacija) (Naprave uporabljajo električne impulze za spodbujanje mišične kontrakcije, s tem se lajšajo akutne in kronične bolečine.)
 • Ultrazvok (Ultrazvok aplicira visokofrekvenčne zvočne valove, ki delujejo globinsko in tako segrevajo tkiva na določenem področju telesa. Ultrazvok lajša bolečine, zmanjšuje vnetja in pospešuje celjenje.)
 • Elektrostimulatorji mišic (Tovrstne naprave uporabljajo električne impulze za spodbujanje mišične kontrakcije, s čimer se izboljša mišična moč, zmanjša se bolečina in poveča se obseg gibanja.)
 • Laser (Tarčno usmerjena svetloba laserja, ki ima določeno valovno dolžino, pomaga pri zmanjševanju bolečine, pospeševanju celjenja ran in obnovitvi tkiva.)
 • Magnet (Magnetno polje spodbuja celjenje in zmanjšuje bolečine.)
 • Parafinske kopeli (Parafinski vosek lajša bolečine, zmanjšuje vnetje in izboljšuje gibljivost sklepov. Parafinske kopeli se uporabljajo za področje rok, nog in drugih delov telesa. S toploto in voskom vplivamo na boljšo mehaniko telesa.)
 • Krioterapija (Naprave za krioterapijo lahko izvajajo lokalno hlajenje ali hlajenje celega telesa. Nizka temperatura pripomore k zmanjšanju bolečine, otekline in vnetij.

Obstaja še vrsta drugih naprav, a našteli smo nekaj pogosteje uporabljenih.

Cilj fizioterapije

Cilj katerekoli vrste fizioterapije je zmanjšanje bolečine, vzdrževanje in izboljšanje vsesplošne zmogljivosti in funkcionalnosti telesa. Pristop k vsakemu pacientu je izveden iz holističnega nivoja, zato fizioterapevti skrbimo tudi za pozitivno naravnanost med celotnim rehabilitacijskim procesom.

Izvajanje fizioterapije

Fizioterapija se lahko izvaja v ambulantah, bolnišnicah, rehabilitacijskih centrih, domovih za ostarele, športnih in fitnes institucijah in na terenu, tako kot to izvajamo fizioterapevti v podjetju Fiziogib.

Razlogi za obisk fizioterapije

1. Zmanjšati bolečino

Bolečina je v veliki večini primerov neizogiben pojav, ki se uvršča pod akutno ali kronično. Primeri tehnik fizioterapije, ki pomagajo pri lajšanju bolečine, so terapevtske vaje, raztezanje, električna stimulacija, ultrazvok, uporaba kinezioloških trakov itd.

2. Izboljšati ali vzdrževati trenutno stanje

Če gre za stanje, ki se kaže s simptomi slabšega ravnotežja, mišične šibkosti, slabe koordinacije, spastičnosti, zmanjšane gibljivosti in utrujenosti, potem se s fizioterapijo omenjeni simptomi lahko precej izboljšajo.

3. Zmanjšati simptome, ki se pojavijo npr. ob artritisu

S fizioterapijo se simptomi, kot so vnetje sklepov, bolečine, občutljivost, otekanje, togost, lahko bistveno popravijo in zmanjšajo. S tem se poveča kakovost življenja.

4. Izboljšati mišično kontrolo

Z določenimi vajami se lahko pridobi, vzdržuje in izboljša mišična kontrola. Če so mišice sposobne hitre aktivacije in dobre stabilizacije, je funkcionalnost telesa učinkovitejša.

5. Skrajšati rehabilitacijsko dobo po operativnem posegu

Glede na intenzivnost operativnega posega, rehabilitacija traja različno dolgo. S fizioterapijo želimo skrajšati rehabilitacijski čas, saj s pristopi in metodami poskrbimo za uspešno vrnitev v normalno življenje.

Vloga fizioterapevta

Po diagnostičnem pregledu, ki ga opravi fizioterapevt diagnostik, se odkrijejo vzroki za nastanek trenutnega stanja.

Zakaj je pomembno, da se vzpostavi pravilna začetna ocena stanja?

Na podlagi začetne ocene se sestavi rehabilitacijski plan. Fizioterapevt vodi rehabilitacijski proces od začetka do konca. Možnost nastanka ponovne poškodbe ali poslabšanje stanja se s pravilno začetno oceno in kasnejšo sestavo rehabilitacijskega plana drastično zmanjša ali v celoti odpravi.

Samoplačniška fizioterapija

V podjetju Fiziogib nudimo fizioterapijo na domu in v udobju vašega doma pripravimo kvalitetno obravnavo, ki jo skozi en obisk ali več vodimo strokovno, individualno in efektivno. Delujemo na samoplačniškem principu – preverite cenik.

Viri

Sara Lindberg. 2022. 7 Benefits of Physical Therapy, Backed by Science. https://www.healthline.com/health/benefits-of-physical-therapy.