Zagotovo je izbira fizioterapevta pomembna odločitev, saj od dobre odločitve pride do dobrega rezultata.

Smernice, ki so pomembne za izbiro pravega fizioterapevta

Izkušnje in specializacija fizioterapevta

Kadar se odločate za fizioterapevtske storitve, vedno preverite izkušnje in specializacijo ustanove, za katero se zanimate. Ključno je, da preverite izkušnje fizioterapevta na področju, ki se tiče vašega zdravstvenega stanja. Štejejo tudi povratne informacije prejšnjih uporabnikov, saj je s tem izbira fizioterapevta bistveno lažja.

Optimalna lokacija

Ko se odločite za izbranega fizioterapevta, poskrbite, da je tudi lokacija optimalna za vaš obisk. Nenazadnje boste fizioterapevtske storitve koristili dva ali večkrat in zato je pomembna razdalja, ki seveda ni prevelika.

Počutje med obravnavo

Ko izberete fizioterapevta in opravite prvo terapijo, se prepričajte, da se med samo fizioterapevtsko obravnavo počutite domače, sprejeto in kvalitetno obravnavano. Če vaša pričakovanja niso izpolnjena, se vam je dovoljeno premisliti.

Komunikacija

Dobra izbira fizioterapevta se pokaže že ob prvem srečanju in s komunikacijskim pristopom. Pomembno je, da fizioterapevt sprašuje, posluša in opazuje. V celostnem pogledu pa vsekakor odtehta dobro počutje vas in vaših preferenc.

Potrebno je razčleniti, kateri fizioterapevt pride za vašo zdravstveno situacijo najbolj v poštev. Obstaja več različnih opcij:

Splošni fizioterapevt, ki nudi holističen pristop rehabilitacije. Za splošnega fizioterapevta se lahko odločite, kadar imate težave z bolečinami v križu, nevrološke motnje, pooperativno rehabilitacijo itn.

Ortopedski fizioterapevt je specializiran za področje mišično-skeletnega sistema, kar zajema poškodbe kosti, sklepov, mišic, ligamentov in tetiv. Primer fizioterapevtske ortopedske obravnave je npr. obravnava križnih vezi.

Športni fizioterapevt je dominanten na področju športnih poškodb. Temeljni cilj športnih fizioterapevtov je vrnitev športnika v njegovo športno disciplino s pravilno fizioterapevtsko obravnavo.

Pediatrični fizioterapevt je specializiran za fizioterapevtsko obravnavo otrok. Ukvarja se z gibalnim razvojem, (prirojenimi) nevrološkimi motnjami. Cilj pediatričnega fizioterapevta je izboljšanje motoričnih sposobnosti otrok in spodbujanje njihovega razvoja.

Geriatrični fizioterapevt se ukvarja s starejšimi osebami in deluje predvsem na vsesplošni funkcionalnosti telesa, izboljševanju ravnotežja in mobilnosti.

Nevrološki fizioterapevt skrbi za rehabilitacijo multiple skleroze, rehabilitacijo po možganski kapi, Parkinsonove bolezni itd. Z nevrološkim pristopom fizioterapije se izboljšajo motorične sposobnosti (predvsem fina motorika), koordinacija, mobilnost in splošno ravnotežje.

Ko poznate svoj izvor težave, se lažje odločite za optimalno izbiro fizioterapevta.

Glede na izbranega fizioterapevta je zmeraj pomembno, da se prepričate, ali so vse storitve, ki jih želite izkoristiti, na voljo. Na primer, da je za vašo problematiko zelo priporočljiva fizioterapija v bazenu. Iz tega razloga zmeraj iščite kvalitetne fizioterapevtske lokacije, ki ponujajo, kar je najboljše za vas. V primeru, da se glede vaše težave lahko odločite za fizioterapijo na domu, to pomeni izjemno prilagodljivo priložnost. V podjetju FizioGib nudimo fizioterapevtske obravnave kar v udobju vašega doma.

Seveda je tudi pomembno, da veste, za katerega fizioterapevta se odločite, ko pretehtate, da bo fizioterapija na domu vaša optimalna rešitev. S to odločitvijo pa prihranite tudi pri odločitvi glede izbire lokacije, saj se vse obravnave odvijajo v vašem domu.

Na koncu je na vas, kako boste izpeljali rehabilitacijski proces, a zmeraj je možnost, da si premislite oziroma poiščete drugega fizioterapevta, če vam prvotna možnost ne ustreza.

Viri:

  • Choose PT. 2023. Choosing your Physical Therapist. https://www.choosept.com/why-physical-therapy/choosing-your-physical-therapist.
  • Sutter Health. Tips for Choosing a Physical Therapist. https://www.sutterhealth.org/services/physical-therapy-rehabilitation/tips-for-choosing-a-physical-therapist.