Bolečine v križu doletijo skoraj vsakega posameznika vsaj enkrat v življenju. Do bolečin v križu lahko pride zaradi preobremenitve (poškodbe) mišic, kit in drugih struktur v področju hrbtenice. Drugi vzroki, ki lahko povečajo možnosti za nastanek bolečin v križu, so artritis, poškodbe diska, življenjski stil s premalo fizične aktivnosti. Bolečine se lahko izboljšajo s počitkom, fizioterapevtsko obravnavo, zdravili – v nujnih primerih –  in optimalno sestavljenim življenjskim slogom. V nadaljevanju vam predstavljamo pristope, kako odpraviti bolečine v križu za vedno!

Bolečine v križu

Bolečine se lahko stopnjujejo, začne pa se z blagimi (akutnimi), ki brez zdravljenja lahko privedejo vse do hudih (kroničnih) bolečin v križu. V nekaterih primerih lahko bolečina otežuje ali onemogoča hojo, spanje, delo in opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Bolečine v križu se običajno izboljšajo s počitkom, protibolečinskimi sredstvi in fizioterapijo, a nekateri primeri bolečin v križu zahtevajo tudi kirurško zdravljenje. Da se izognete operativnemu posegu, je pomembno začeti izvajati specializirano fizioterapevtsko obravnavo v najkrajšem možnem času od začetka pojava bolečin. Največ obiskov fizioterapije zavzemajo namreč bolečine v križu. Zaradi načina življenja, ki se že desetletja kaže v zmanjšanem obsegu fizične aktivnosti, se bolečine stopnjujejo, dovzetnost za razvoj degenerativnih sprememb hrbtenice (npr. hernija diska) pa povečuje.

Tipi bolečin v križu

 • Akutna bolečina

Bolečina, ki traja manj kot 4 tedne.

 • Subakutna bolečina

Subakutna bolečina traja v obdobju od 4 do 12 tednov.

 • Kronična bolečina

Kronična bolečina pomeni, da traja več kot 12 tednov.

 

Dejavniki tveganja za bolečine v križu

1. Starost

Bolečine križu zaradi starosti

Posamezniki, starejši od 30 let, imajo več možnosti za bolečine v križu. Diski se namreč s starostjo obrabijo in zato lahko pride do bolečin in togosti. Disk je medvretenčna ploščica, ki je “vstavljena” med dvema vretencema. Omogoča gibanje in deluje kot blažilec za pritiske in obremenitve na hrbtenico.

2. Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža in bolečine

Bolečine v križu so pogostejše in skoraj neizogibne pri prekomerni telesni teži, saj odvečna teža povzroča prekomerno povečan pritisk na sklepe in medvretenčne ploščice.

3. Pomanjkanje fizične aktivnosti

bolečine v hrbtenici

Oslabljene mišice nikakor ne morejo podpirati hrbtenice in ji zagotavljati stabilizacije. Ker so vse strukture ohlapne, se premiki (npr. hernija diska) in patološke spremembe hitreje zgodijo.

4. Slab življenjski slog

nezdrava prehrana in bolečine v križu

Posamezniki, ki prekomerno uživajo alkohol, kadijo in nimajo urejene prehrane, imajo tveganje za bolečine v križu znatno povečano.

5. Poklic

Bolečine v križu zaradi izbire poklica

Poklici in dejavnosti, pri katerih je potrebno dvigovati težke predmete, lahko zaradi nepravilnega dviga povzročijo nenadne bolečine v križu. Druga skrajnost izbire poklica pa je sedeče delo, pri katerem je lahko le en konstanten položaj ključen za ostro bolečino v spodnjem delu hrbtenice.

6. Skolioza

Skolioza zaradi bolečin v križu

Hude bolečine v križu so lahko posledica skolioze. Pri skoliozi pride do sprememb v poravnavi hrbtenice, saj gre za stransko ukrivljenost hrbtenice z rotacijo vretenc. Kar meri več kot 10 stopinj v ukrivljenosti, se šteje pod potrjeno diagnozo skolioza.

7. Druge stiske

Psihosomatske motnje zaradi bolečin v križu

Bolečine v križu lahko nastopijo tudi zaradi depresije, tesnobe in drugih psihosomatskih motenj.

Kakšni so simptomi pri bolečinah v križu?

Simptomi se lahko pojavijo postopoma in v intervalih, torej so prisotni za neko obdobje in kasneje izzvenijo. A v nekaterih primerih so lahko konstantno prisotni. Včasih se bolečine lahko pojavijo že po določenem gibu (npr. predklon).

Zelo značilen simptom in eden prvih pojavnih je togost hrbtenice, kar pomeni, da se premikanje oteži in težje pride do poravnave. Opazi se lahko zmanjšan obseg gibanja, že pri vstajanju iz sedečega v stoječi položaj, ki lahko traja dlje kot po navadi.

Mišice v spodnjem delu hrbta se po obremenitvi in pri hudih bolečinah lahko nenadzorovano krčijo. Mišični krči lahko povzročajo hude bolečine in otežijo ali onemogočijo optimalno stojo, hojo in gibanje.

Kaj povzroča bolečine v križu?

 • Nateg mišic, kit ali vezi in drugih struktur je v predelu hrbtenice zelo pogost. Poškodujete se lahko, če dvigujete pretežke predmete in če dvigovanje ni pravilno izvedeno.
 • Zlomi se pogosto zgodijo pri nesrečah ali drugih travmah.
 • Protruzija diska je eden najpogostejših povzročiteljev bolečin v križu, saj pride do izbočenja diska oziroma medvretenčne ploščice, ki začne pritiskati na hrbtenjačo. S tega razloga se lahko pojavijo mravljinci v nogi. S starostjo se lahko diski sploščijo in tako slabše ščitijo hrbtenico.
 • Različne oblike artritisa lahko zaradi vnetja povzročajo hude bolečine po celotni hrbtenici.
 • Neaktivnost in s tem nezadostno okrepljene mišice. Ohlapne mišice ne nudijo zadostne stabilizacije.

Zakaj je hernija diska tako pogost pojav?

V nemalo primerih se hernija diska pojavi pri posameznikih, pri katerih se prvotno niso obravnavale bolečine v križu. Torej, kljub prisotnim bolečinam so pustili, da izzvenijo same. Zanemarjanje začetnih stanj pa namreč privede do hudih zapletov.

Disk, ki povezuje dve telesi vretenc, je zgrajen iz jedra in oboda. Do poškodbe diska pride zaradi preobremenitve hrbtenice. Disk je neožiljena struktura, kar pomeni, da je obnovitev izjemno počasna. Izbočen disk, kar se zgodi ravno pri herniji, začne pritiskati na hrbtenjačo in to povzroča bolečino.

Iz hrbtenjače izhajajo živci in že nekaj milimetrov izbočenosti diska je dovolj do popolnega izpada senzibilitete določenega dela telesa.

Zaradi slabe regeneracijske sposobnosti pride do degenerativnih sprememb in mikrotravm, ki se z leti kopičijo, zato je temelj preventive bolečinskih stanj aktivacija mišic. Največje obremenitve se dogajajo v ledvenem delu hrbtenice, ravno iz tega razloga so bolečine v križu na lestvici pogostosti na najvišjem rangu. Vadba za ojačitev globokih hrbteničnih mišic izboljša prehrano diskov in poskrbi za večjo stabilnost, da vse strukture ostajajo na mestu in služijo funkcionalnosti.

Išias, kot posledica bolečin v križu

Če pri bolečinah v križu občutite mravljinčenje in pekoč občutek v spodnjih udih (pogosto v enem), je to znak za začetek priščipnjenega živca v hrbtenjači. Ta živec poteka po spodnjih udih in zato se bolečina razširi v ta predel. Najpogostejši vzrok išiasa je hernija diska.

Ker hrbtenica potrebuje konstantno gibanje, da jo krepimo in raztezamo, je to edina rešitev, da preprečimo nastanek tovrstnih težav.

Kako diagnosticiramo bolečine v križu?

Povsem jasno je, da vzroki za nastanek bolečin niso odvisni le od fizičnega izvora, pač pa so tudi s psihičnega stališča (stres). Aktivnost za odpravo težav se seveda smiselno prilagodi težavam, nikakor pa se aktivnost ne izključi, kajti ravno šibke hrbtne mišice predstavljajo razlog izvora bolečin. Optimalna fizična aktivnost je dobra preventiva kakršnih koli težav, kajti aktivacija mišic skozi strukturiran plan (npr. stabilizacijska vadba) vodi do zdrave mere hitre sposobnosti krčenja mišic. Z aktivnostjo vzdržujemo prožnost, elastičnost in agilnost mišic.

Hrbtenica je naš steber, ki poteka od baze lobanje do medenice. Sestavljena je iz 33 vretenc, ki so med seboj povezana z medvretenčnimi ploščicami oziroma diski in sklepi. Diski na hrbtenico delujejo kot blažilci sil, ki jih vretenca prenesejo med obremenitvijo (npr. dvig težkega predmeta). Na voljo imamo diagnostične preiskave, ki pomagajo ugotoviti mesto izvora bolečine.

Diagnostične preiskave so:

 • rentgentsko slikanje,
 • magnetna resonanca,
 • računalniška tomografija – CT,
 • elektromiografija.

Kako odpraviti bolečine v križu?

Mirovanje ni vedno optimalna odločitev.

Človek, evolucijsko gledano, je bil ustvarjen, da se giblje. Najboljša preventiva pred bolečinami v križu je redna fizična aktivnost. Ob vztrajnih bolečinah se je potrebno posvetovati s strokovnjakom, da se določi diagnoza in nadaljnje zdravljenje. Potek rehabilitacije se določi s fizioterapevtsko oceno. Z različnimi tarčnimi vajami se zagotovi ponovna vrnitev nemotenega gibanja brez bolečin.

Ali je fizioterapija rešitev?

Vsem bolečinskim stanjem, ki izvirajo iz hrbtenice, je skupno eno, in t.j. korekcijsko-stabilizacijska vadba. Predstavljamo vam nekaj primerov, ki jih lahko izvajate kar v udobju vašega doma:

 1. Krepilna vaja (Začetni položaj je na trebuhu. Izvedba: dvig telesa na podlahti in stopala ob vzravnani hrbtenici.)
 2. Krepilna vaja (Začetni položaj je na trebuhu z rokami pod glavo. Izvedba: dvig prsnega koša z rokami od podlage.)
 3. Krepilna vaja (Začetni položaj je na trebuhu z rokami pod glavo. Izvedba: izmeničen dvig spodnjega uda v zrak s hkratnim stiskom zadnjice in hrbteničnih mišic.)

Vsak položaj zadržite vsaj 15 sekund s ponovitvijo vsaj 3-krat.

Za uspešnejše rezultate je nadzorovana vadba pod vodstvom fizioterapevta ključ. S fizioterapijo okrepite mišice, da te bolje podpirajo hrbtenico, vi pa izboljšate gibljivost ter se tako izognete novi poškodbi.

Preventiva

Bolečine v križu, ki so posledica bolezni ali strukturnih težav, je težko povsem preprečiti. Lahko pa se izognete vsem ostalim dejavnikom, ki jih odpravite na način, da ostajate fizično aktivni.

Da zmanjšate tveganje za nastanek bolečin, vzdržujte optimalno telesno težo, okrepite mišice trupa s poudarkom na globoke mišice hrbtenice, predvsem pa težke predmete dvigujte na pravilen način.

Kako izvesti pravilen dvig težkega predmeta?

Pomembno je, da predmet dvignete z močjo nog in ne hrbta. Med dvigom ne zvijajte trupa, ampak ohranite vzravnano hrbtenico. Imejte zadosten razkorak (v širini ramen), izvedite pravilen počep in se skupaj s predmetom iztegnite v vzravnan položaj.

Da bi pa izvedba vaj bila pravilna, jo je najbolje izvajati pod nadzorom fizioterapevta. Fizioterapija na domu je rešitev za kakovostno opravljeno obravnavo. Fizioterapevt pride na dom in vam sestavi individualno vadbo, ki je osnovana na krepitvi globokih mišic trupa.

Odpravite bolečine za vedno in nas pokličite, mi pa vas obiščemo kar na vašem domačem naslovu.

Viri

Cleveland Clinic. 2021. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain.

WebMD. 2022. Slideshow: A Visual Guide to Low Back Pain. https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-low-back-pain-overview.