Če se srečujete z bolečinami v sklepih, jutranjo okorelostjo in ostalimi težavami v področju sklepov, lahko gre morda za artrozo, znano tudi pod imenom osteoartritis. Hrustanec pri artrozi izgine ali se poškoduje, zaradi česar se trenje na kost poveča. Poškodbe hrustanca so značilne v sklepih, ki se z leti lahko močno obrabijo. To so kolenski sklep, kolčni sklep in vratni del hrbtenice.

Artroza v kolenu

 

Artroza se pojavi zlasti, če opravljate delo, ki zahteva obremenjenost sklepov, ali če imate prekomerno telesno težo. Pojavi se tudi zaradi intenzivne uporabe sklepov med športom in je značilen pojav ob staranju. Je degenerativna sklepna bolezen, ki se brez ustrezno sestavljenega plana zdravljenja ne da lajšati.

Kakšna je razlika med artrozo in artritisom?

Artritis je vnetna bolezen, ki prizadene enega ali več sklepov po vsem telesu. Povzroča otekanje, bolečine in povišano telesno temperaturo na obolelih mestih, torej v področju sklepa. Pri artrozi gre za degenerativno stanje, povezano s staranjem.

Tarčni faktor pri artrozi je hrustanec, ki je spolzko tkivo (gelu podobna snov). Pokriva konce kosti, in ko se z leti stanjša ali celo izgine, povzroča izgubo gibljivosti sklepov in bolečine. Hrustanec je zgrajen iz 80 % vode, obdan pa je z vezivnim ogrodjem t.i. matriksom. Ker je hrustanec slabo prekrvavljen in presnovno manj dejaven, je s tega vidika bolj dovzeten za obrabo.

Sklepi, ki so odgovorni za prenašanje teže, so največkrat pri artrozi tarčni sklepi obolenja. To sta kolenska sklepa, kolčna sklepa, prav tako pa so bolj dovzetni za artrozo še sklepi, ki so v preteklosti že bili poškodovani.

Hrustanec pri artrozi

 

Artroza je lahko posledica staranja, poškodbe ali dolgotrajne obrabe hrustanca v sklepih.

Artritis je lahko posledica poškodbe, okužbe, motenj imunskega sistema ali težav s prekomerno telesno težo.

Najpogostejšo obliko artritisa (osteoartritis) predstavlja artroza sklepov.

Zakaj artroza boli?

Ker hrustanec ni oživčen in nima niti krvnih žil, bi lahko trdili, da bolečina izhaja iz neznanih virov. A temu ni tako. Sklepna ovojnica, ki obdaja sklep, je izjemno oživčena in delci odmrlega hrustanca jo dražijo ter povzročajo vnetje. To pa povzroča močne nenadzorovane bolečine in iritacijo.

Simptomi, ki so značilni za artrozo, so:

 • spontani, stresni zlomi,
 • krvavitve v sklepih,
 • stisnjeni živci,
 • bolečina in togost v predelu sklepa (predvsem zjutraj in zvečer),
 • zmanjšana gibljivost v sklepu,
 • drgnjenje kost ob kost,
 • otekanje okoli sklepa,
 • deformacija in okvara funkcije,
 • rdečica kože okoli prizadetih sklepov,
 • bolečina, ki se pojavlja postopoma in se poslabša pri aktivnosti,
 • zmanjšana mobilnost kolena in zato težje vstajanje npr. s stola, iz avta itn.

Artroza ima simptome, ki so skupni prav vsem vrstam artritisa. Simptome artroze pozna zelo malo posameznikov, t.j. 10 – 15 % ljudi, ki ima artrozo.

Če simptomov ne spremljate in ostajate v nepotrjeni diagnozi, je posledica nezdravljenja tudi velika težava s spanjem, nezmožnostjo opravljanja vsakodnevnih opravil in nenadzorovano povečanje telesne teže zaradi neaktivnosti.

Insomnia kot posledica artroze

 

Kaj povzroči artrozo?

Dejavniki, zaradi katerih se artroza hitreje pojavi, so:

 • Prekomerna telesna teža, saj poveča pritisk na vse sklepe v telesu, še posebej na kolena. Artroza v kolenskem sklepu je zato najpogostejša.
 • Dejavnosti, ki vključujejo monotone gibe in s tem preobremenitev (npr. gibi na delovnem mestu).
 • Predhodne poškodbe sklepov (npr. športne poškodbe).
 • Starost, saj se sposobnost obnavljanja hrustanca z leti zmanjšuje.
 • Genska slika – podeduje se lahko nepravilna oblika kosti določenega sklepa.
 • Spol – pri ženskah je artroza pogostejša kot pri moških, predvsem od 55. leta naprej.
 • Ostale bolezni (npr. revmatični artritis) lahko hitreje vodijo do artroze.

Ker artrozo delimo na primarno in sekundarno razvijanje bolezni, je izjemno pomembno, da se poglobimo v zdravljenje tako primarne kot tudi sekundarne faze. Do primarne artroze pride zaradi preobremenitve sklepov (npr. s specifično aktivnostjo – enolični gibi v službenem času), medtem ko do sekundarne artroze pride zaradi poškodbe ali vnetnih bolezni sklepov.

Artroza – najpogosteje pojavljena v kolenu

Gonartroza ali artroza kolena je visoko prevalentna, saj se hrustanec v kolenskem sklepu hitro obrablja zaradi vseh sil, ki delujejo na sklep. Bolečine v kolenu so neizogiben pojav pri gonartrozi, a stopnjujejo se pri večjih obremenitvah (npr. daljša hoja).

Razvijanje artroze

Artroza je počasi napredujoča bolezen, a z vsakim napredovanjem se stopnjuje tudi faza razvijanja:

 1. začetna faza – stanjšanje hrustanca,

 2. zmerna faza – hrustanca ni več,

 3. huda faza – hrustanca ni več, prisotni osteofiti.

Osteofiti so kostni izrastki v področju poškodovanega hrustanca. Ovirajo gibanje in funkcionalno gibalnost telesa. Nastanejo zaradi poškodovanega hrustanca, ki postaja zmeraj tanjši, tako bolezen doseže kostno tkivo. Proces se nadaljuje na kosteh in z rastjo osteofitov oteži mehaniko gibanja in s tem življenjski slog.

Ko pride do tretje faze razvijanja artroze in ko hrustanca ni več, pride do stanja, ko se kosti drgnejo druga ob drugo z manj absorpcijskimi učinki in povzročajo bolečine, otekline, zmanjšano sposobnost premikanja in togost v samem sklepu.

Kako preprečite napredovanje artroze?

Ključno za zaustavitev napredovanja artroze je prioritiziranje kvalitetnega življenjskega stila, kamor uvrščamo dnevno fizično aktivnost, ohranjanje zdravega odstotka telesne maščobe, uživanje prehrane z veliko kalcija in vitamina K.

Raziskave potrjujejo znatno izboljšanje stanja po dodajanju kolagena skupaj s kvalitetnim življenjskim slogom.

Posebnega zdravljenja za artrozo ni, zato je zdravljenje simptomatsko. Potrebno je spodbujati redno fizično aktivnost posameznika, ki je prioriteta zdravljenja. Lajšanje bolečine se začasno lahko omili z jemanjem analgetikov in po potrebi nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Obutev je pri stanju artroze temeljna, kar pomeni, da udobni in mehki čevlji blažijo udarce, ki so storjeni s hojo.

Hoja kot dobra aktivnost pri artrozi

 

V primeru, da opravljate poklic, ki zahteva sedeče delo, je dobro, da večkrat na dan vstanete in se razgibate. Pisarniški stol naj bo primerno podložen in s tega vidika dovolj udoben.

Vloga fizioterapije pri artrozi

Ker je aktivnost glavna sestavina za lajšanje težav pri artrozi, je optimalno sestavljen plan vadbe s strani fizioterapevtov ključnega pomena. V obdobju vnetja in hudih bolečin je priporočljivo nekaj dni mirovati in z aktivnostjo začeti postopoma. V takih primerih fizioterapevt najlažje oceni gibalno sposobnost in vrnitev v fizično aktivnost, kajti prekomerno mirovanje spet ni priporočljivo. Pred nadzorovano vadbo fizioterapevti s palpiranjem lokaliziramo mesto bolečine in tako odkrijemo še dodatne morebitne izbočenosti, oteklino, sposobnost gibljivosti itn.

Gibanje, podkrepljeno z nadzorom fizioterapevta, krepi mišice, ki ščitijo in razbremenijo oboleli sklep. Potrebno je izbrati prave vaje in vadbo prilagoditi posamezniku. Ob začetku nadzorovane vadbe je pomembno, da se telo začne segrevati z lažjo aktivnostjo (npr. hojo), da se bolečina ublaži.

Okrepljene mišice stabilizirajo vse okolne strukture, zmanjšujejo bolečine in olajšajo gibanje.

Poleg nadzorovane vadbe v poštev pridejo še blagodejni športi za artrozo, kot sta to kolesarjenje in plavanje. Prej kot se začne nadzorovana vadba, boljša je prognoza zdravljenja.

Plavanje kot blagodejna vadba za artrozo

Uspešna pri artrozi je tudi uporaba opornice (npr. za koleno), ki poveča stabilnost kolena in s tem zmanjša bolečine. Opornica podpira muskulaturo v predelu kolena, podpira pogačico in celoten sklep z vsemi pripadajočimi strukturami. Obremenjevanje kolena je z opornico veliko lažje in brez konstantnega nadzora strokovnih delavcev varneje opravljeno.

Ko v poštev pride le še operacija…

Z operacijo je možno, da dobite nov sklep, ki bo zamenjal obrabljenega. Obstajajo še drugi postopki, ki so nekoliko manj invazivni, in sicer:

 • artroskopija,
 • postopek z matičnimi celicami,
 • vbrizganje hialuronske kisline,
 • oralno jemanje hialuronske kisline in glukozamina.

Pokličite nas in pomagali vam bomo odpraviti bolečine brez operacije!

V podjetju FizioGib skrbimo za celostno obravnavo posameznikov. Če imate bolečine v sklepu/ih zaradi artroze in ne veste, kako se lotiti zdravljenja, ne oklevajte in nas pokličite ali izpolnite spletni obrazec.

Smo fizioterapija na domu, kar pomeni, da za vas pridemo kar na domači naslov in vam prihranimo zapravljanje časa s prevozom.

FizioGib vam nudi udobje, varnost, kvaliteto in prijaznost. 

Viri

Mid Atlantic Orthopedic Associates. 2021. What is Arthrosis and How Can You Treat It. https://www.midatlanticorthonj.com/what-is-arthrosis-and-how-can-you-treat-it/.

Tankred Wegener in Niels-Peter Lüpke. 2003. Treatment of patients with arthrosis of hip or knee with an aqueous extract of Devil’s Claw (Harpagophytum procumbens DC). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1322.