Revma ali revmatizem predstavlja skupino bolezni, ki imajo skupno osnovo – bolečine v sklepih. Bolečine pri revmi, ki so pogosto nejasnega vzroka, se nahajajo v sklepih in okolnih tkivih. Bolezen se pojavlja pri vseh starostih, a najpogosteje se razvije v srednjih letih življenja. Statistika navaja več kot 100 milijonov posameznikov s potrjeno diagnozo revme v Evropi. Revma se ne glede na tip najpogosteje odrazi s prizadetimi sklepi, kitami, kostmi in mišicami.

Bolečine v sklepih pri revmi

Revma in artritis gresta z roko v roki. Pri revmi gre torej za kronično stanje, ki prizadene enega ali več sklepov. Revma se za lažjo opredelitev uvršča v grobem v dve skupini. V prvo skupino, pod imenom artroza, spadajo vsa stanja, ki povzročajo obrabo sklepa. Gre za obrabo predela, kjer se stikata kosti. Ko se začne dogajati obraba, se začne gibanje oteževati in pojavijo se hude bolečine. V drugo skupino pa sodi artritis, ki pomeni vnetje sklepa. Že ob akutnem vnetju sklepa se pojavijo hude bolečine.

Nekatere revmatične bolezni so kronične in vseživljenjske, vključno z ankiloziajočim spondilitisom, osteoartritisom, psoriatičnim artritisom in revmatoidnim artritisom. Trenutno poznamo več kot 100 različnih vrst revme. Med najpogostejšimi so:

  • revmatoidni artritis,
  • lupus,
  • ankilozirajoči spondilitis,
  • urični artritis,
  • infekcijski artritis,
  • osteoartritis,
  • psoriatični artritis,
  • spondiloartritis.

Za nekatere oblike revme so značilni posebni simptomi, kot je to recimo za lupus, ko večina posameznikov dobi kožne izpuščaje in bolečine v sklepih z vnetjem in utrujenostjo.

  • Revmatoidni artritis

Najbolj znana oblika revme je revmatoidni artritis, ki je avtoimuna in kronična vnetna bolezen. Točni vzroki za nastanek bolezni niso povsem jasni, a z zdravljenjem je potrebno začeti čimprej, takoj ob pojavu prvih simptomov. Ker je bolezen avtoimuna, pomeni, da telo začne napadati lastne celice, saj jih zazna kot tuje. Dolgotrajna poškodba sklepov povzroča bolečino, omejeno gibljivost in togost v sklepih. Poškodba v sklepih in kosteh se po navadi pojavi v obdobju prvih dveh let od potrjene diagnoze bolezni.

  • Lupus

Med pogoste simptome pri lupusu spadata vnetje in toplota v predelu sklepa in drugih struktur. Ostali simptomi so še utrujenost, otekanje sklepov in bolečina v sklepih. Vsi simptomi resno vplivajo na kakovost življenja, kamor vključujemo vsakodnevne osnovne dejavnosti, delovno kariero, vzgojo otrok itn. Če dovolj hitro začnemo z zdravljenjem revmatizma, se težave v življenju ne bodo pojavile, bolezen pa se ne bo stopnjevala.

  • Ankilozirajoči spondilitis

Ankilozirajoči spondilitis povzroča bolečine in degenerativne spremembe v predelu hrbtenice, pri nekaterih ljudeh pa tudi v predelu sklepov rok in nog.

  • Urični artritis ali putika

Do vnetja sklepa pride, ko se raven sečne kisline v krvi poveča in se začne nalagati v predelu sklepa, zato pravimo, da je to tudi s kristali povzročena vnetna bolezen. Najpogosteje se nalaganje začne v sklepih palca na nogi, kar povzroča otekanje in bolečino.

Simptom pri obliki revme

  • Infekcijski artritis

Nenadna in boleča oblika artritisa je t.i. infekcijski artritis, ki ga povzroča virusna ali bakterijska okužba. Zaradi okužbe lahko pride do trajne poškodbe sklepov.

  • Osteoartritis

Oblika artritisa, ki je povezana s starostjo, je osteoartritis. V takem stanju artritisa se poškodujejo hrustanec in kosti, povečajo pa se tudi bolečine in obremenitev na sklep. V najhujših primerih lahko pride do invalidnosti.

  • Psoriatični artritis

Pri psoriatičnem artritisu pride do sprememb tako v predelu sklepov kot tudi na koži. Pojavijo se namreč “fleki”, ki so podobni stanju luskavice.

Kaj povzroči revma?

Večina bolezni iz skupine revma nastane, ko imunski sistem napada vaša lastna tkiva in celice. Gre pravzaprav za avtoimune in vnetne bolezni.  Včasih je vzrok lahko v genih. Spet drugič je to posledica npr. cigaretnega dima, onesnaženja ali nečesa, kar povzroči okužbo. Vlogo ima tudi spol, saj statistika potrjuje večjo pojavnost revmatičnih bolezni pri ženskah kot pri moških.

Revma pa se lahko pojavi tudi zaradi obrabe ali obremenitve sklepov, okužbe, travme, izbire življenjskega sloga (neaktivnost) ali presnovnih težav.

Če revme ne začnete zdraviti pravočasno, to začne vplivati na vašo kakovost življenja, lahko pa se pojavijo številne sočasne pridružene bolezni.

Statistika navaja tudi izjemno visoke koristi pri lajšanju simptomov (bolečina, utrujenost, možganska megla) ob izvajanju kognitivno-vedenjske terapije pod vodstvom psihoterapevta.

Kognitivno-vedenjska terapija

Kognitivno-vedenjska terapija kot pomoč pri revmi

Kognitivno-vedenjska terapija temelji na sklopu psiholoških znanj in tehnik, ki spodbujajo posameznika k spremembi načina razmišljanja in čustvovanja. Temelj, po katerem se uvaja kognitivno-vedenjska terapija, je neodvisnost naših čustev in vedenja od zunanjih dogodkov. To pomeni, da je pomembno, kako dojemamo te zunanje dogodke, torej kakšno vlogo ima pri tem miselni (kognitivni) proces. Pristop je osnovan na obvladovanju trenutnih težav posameznika.

Kdaj k zdravniku?

Če sumite, da imate znake, ki kažejo na revmo, vas bo vaš osebni zdravnik napotil k revmatologu za točno določitev diagnoze. Revmatolog sestavi načrt zdravljenja, ki vključuje zdravila, zdravo prehrano, obvladovanje stresa, počitek in nadzorovano fizično aktivnost, ki se najbolje izvaja pod vodstvom fizioterapevta.

Z rentgenskim slikanjem, magnetno resonanco, ultrazvokom in/ali računalniško tomografijo se lahko odkrije vnetje in kopičenje tekočine v področju sklepov. Prav tako se razkrijejo spremembe kosti, sklepov in drugih struktur, ki so očem nevidne.

Rentgensko slikanje kot potrditev diagnoze revma

Nekatere vrste revme so kronične ali vseživljenjske, vključno z ankilozirajočim spondilitisom, osteoartritisom, psoriatičnim artritisom in revmatoidnim artritisom. A ob ustreznem zdravljenju doživite pojemanje bolečih izbruhov, ki se sicer pojavljajo večkrat na leto.

Revmatoidni artritis je tako progresiven kot tudi kroničen. Poškodbe sklepov in kosti se običajno pojavijo v prvih dveh letih. Čim prej ko je diagnoza postavljena, tem lažje in hitreje se začne zdravljenje. Ena od nešteto opravljenih raziskav je potrdila, da zgodnje zdravljenje revmatoidnih bolezni na splošno prepreči nadaljnje poškodbe sklepov pri kar 90 odstotkih posameznikov.

Cilj zdravljenja revme je umiritev in zatiranje simptomov. Pomembna je vaša informiranost o bolezni in s tem zavedanje o pomembnosti gibanja skozi vse življenje.

Revma in možni zapleti

Tveganje za razvoj drugih zdravstvenih stanj se lahko poveča prav zaradi stanja revme. Kronično vnetje, ki nastane zaradi revmatizma, lahko namreč povzroči druge zdravstvene težave, kot so:

  • sladkorna bolezen,
  • depresija,
  • bolezni srca in ožilja,
  • povišan krvni tlak,
  • povišane vrednosti holesterola,
  • bolezen ledvic,
  • težave s spominom,
  • osteoporoza,
  • osteopenija (porušeno razmerje med izgubljeno in obnovljeno kostno maso).

Zdravljenje revme

Poleg zdravil za revmatične bolezni predlagamo predvsem fizioterapevtsko obravnavo, pri kateri fizioterapevti sestavimo individualno vadbo, tako s pripomočki kot samo z lastno težo.

Fizioterapevti pomagamo olajšati gibanje, izboljšati ravnotežje, naučimo vas obvladovati bolečino z različnimi pristopi in varnimi prijemi.

Če se srečujete s težavami, ki kažejo na znake revme, vam naše podjetje FizioGib ponuja izjemno kakovostno fizioterapijo na domu, kjer z individualnim pristopom tretiramo stanje vaših težav.

Aktivnost kot preventiva pri revmi

Pomembna je prilagoditev svojega doma in delovnega mesta, da se učinkovito zmanjša obremenitev sklepov in prepreči nadaljnje poslabšanje vnetja med vsakodnevnimi aktivnostmi. Ravno to vam nudimo v podjetju FizioGib, saj vas usmerimo k večjemu udobju tako med vsakodnevnimi opravili kot med opravljanjem fizioterapevtskih metod.

Na fizioterapevtski obravnavi sestavimo plan, ki vključuje vaje za krepitev mišic, vaje za ohranjanje gibljivosti in vaje za povečanje prožnosti sklepov. Funkcija sklepov se bistveno izboljša tudi z apliciranjem vodenih vadb, kot so npr. plavanje, kolesarjenje, pri katerih so sklepi neobremenjeni, kontrakcija mišic pa vseeno aktivirana.

Fizioterapevti vas naučimo tudi tehnike za zaščito sklepov, torej kako ohranjati pravilen položaj, držo telesa in kako porazdeliti pritisk na sklepe za zmanjšanje prevelike obremenitve.

Zanimivost

Omega 3 maščobne kisline so bile v mnogih študijah razlog za zmanjšanje vnetja v območju sklepa. Redno jemanje prehranskih dodatkov, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, znatno pripomorejo k izboljšanju revme. S svojim protivnetnim delovanjem vplivajo na izboljšanje imunskega sistema.

Revma je zahrbtna bolezen, zato ne odlašajte in nas pokličite na telefonsko številko, nam pišite na elektronski naslov ali izpolnite obrazec za povpraševanje in z veseljem vam bomo pomagali.

Avtor članka: diplomirana fizioterapevtka Monja Habjanič

Viri